Ivóvíz higiénia alapvető az egészséges állományhoz

Ivóvízminőség: milyen a jó ivóvíz?

A megoldás: Aqua-Clean

 

 

Ivóvíz higiénia alapvető az egészséges állományhoz

Az ivóvíz higiénia egyre fontosabbá válik a mai termelők számára, hiszen a korszerű technológia és a kiváló takarmány ellenére is fel-felütnek különböző betegségek. Ezek nagy része az itatórendszer nem megfelelő tisztításából adódnak. Folyamatosan kell ellenőrizni az ivóvíz minőségét.

Az állat egészségét nagymértékben meghatározza az ivóvíz higiénia milyensége, amelyről gyakran elfeledkeznek. Az ivóvízrendszert rendszeresen tisztítani kell, különben elszennyeződik és meggátolhatatlan baktériumnövekedés forrásává válik. Sőt, a szennyezett víz legtöbbször szemmel nem látható, ugyanakkor az állatok beteggé válnak, a teljesítményük egyre rosszabb.

Úgy tűnik, hogy a takarmányozáson túl az egészséges vízellátás is létfontosságú alkotóelem a teljesítmény növelésében. Elismert tény, hogy az ivóvízrendszer rendszeres tisztítása alapvető előfeltétele a higiénikus vízellátásnak.

A takarmánykiegészítők közvetlen vízbe adagolása azonnali eredményhez vezet, amely sokkal hatékonyabb, mint a takarmányon keresztüli adagolás. A takarmánykiegészítők és a vízben adagolt kiegészítők kombinációja bizonyítható növekedést mutat az állatok egészségi állapotára. Így elérhetjük a megnövelt termelékenységet.

 

Ivóvízminőség: milyen a jó ivóvíz?

 

Az ivóvíz, a kémiai és biológiai minősége alapján ellenőrizhető. Az alábbiakban a víz minősítésére Hollandiában, baromfitelepekre használatos vízminőségi paramétereket tüntetjük fel.

1 táblázat: A víz kémiai minősége

 

Paraméter:

Standard:

A gyakorlati problémák:

Keménységi fok

15 – 20º
(1º = 10 mg/l feloldott kalcium só)

A 20 fok feletti, kemény víz okozhat

  • Csökken az ivóvíz rendszer funkciója, ez a kalcium lerakódásnak köszönhető.

  • <Reakció az adalékokkal, gyógyszerekkel, vakcinával

     

pH

4 - 9

  • pH < 5 savas gyomor a baromfiban → hasmenés

  • pH > 8,5 csökkenti a vakcinák, gyógyszerek hatékonyságát

     

Kloridok (tiszta)

200 – 300 mg/l

  • Csökkenti a vízfelvételt

  • Növeli a víz pH-ját
  • Csökkenti az ivóvízrendszer normális működését, a kalcium/nátrium szennyeződéseknek köszönhetően

     

Vas

0,5 – 2,5 mg/l

  • Csökkenti az ivóvízrendszer normális működését, a kalcium/nátrium szennyeződéseknek köszönhetően

  • Csökkenti a vakcinák/ gyógyszerek hatékonyságát
  • Csökken az ásványok hatékonysága egyéb vegyületeknek köszönhetően
  • Megnöveli a mangán lerakódást

     

Mangán

0,5 – 2 mg/l

  • Csökkenti az ivóvízrendszer normális működését, köszönhetően a szennyeződésnek

  • Metabolikus problémák lehetnek, csökken az egészség

     

Ammónia

1 – 2 mg/l

  • Kedvezőtlen hatása a rossz emésztés

Nitrát

100 – 200 mg/l

  • Kedvezőtlen hatása a rossz emésztés

  • Csökkent növekedés

     

A túl sok Nitrittel együtt:

  • Immundepresszáns hatást vált ki

  • A vitamin hiányát okozza

     

Nitrit

0,1 – 1 mg/l

Kombinált hatás Nitráttal ld. föntebb

  • Megnöveli az elhullást

 

2. táblázat: a víz bakterológiai standardjai

 

Csíraszám (CFU), E.Coli

  • CFU < 100

  • Log-value < 2

     

Összcsíraszám (CFU)

  • CFU =< 100.000

  • Log-value < 5

     

 

Ha az aktuális értékek magasabbak, akkor az alábbi következmények léphetnek fel:

  • magasabb elhullás

  • hasmenés

     

 

Mit okozhat a rossz minőségű víz ?

A rossz vízminőséget számos tényező okozhatja. Az alábbi képen a lehetséges tényezőket illusztráltuk.

 

Öt fő tényező okozhatja a rossz vízminőséget:

  1. A bejövő víz minősége

A vizet akár vidéki ivóvízhálózatról, akár saját kútról is nyerhetjük. A legtöbb esetben a vidéki ivóvíz elég jó. Azonban még így is túl sok klór, vas, mangán lehet benne. Ha saját kutat használunk, körültekintőnek kell lennünk. A víz szennyezett is lehet, mind kémiai, mind bakteriológiai tekintetben. Mindig vizsgáltassuk meg laborkörnyezetben a vizünket, és ennek megfelelően vonjuk le a következtetéseinket.

  1. Adalékok, gyógyszerek és vakcinák használata

A legtöbbször ezek az anyagok szennyezik a rendszerünket. Alapvető, hogy ezek használata után mindig tisztítsuk meg a rendszert. A tisztítás megelőzi a baktériumok növekedését. A Kanters Special Products BV termékei nem szennyezik az itató rendszert!

  1. Hőmérséklet

A magas hőmérséklet a patogén baktériumoknak nagy esélyt ad a megjelenésre, növekedésre. Győződjünk meg róla, hogy a rendszerünk tiszta és csíramentes.

  1. Lassú vízáramlás 

A lassú vízáramlásnak köszönhetően a szennyeződés könnyebben megtapad az ivóvíz rendszerben. Ez pedig táptalaj a patogén mikroorganizmusoknak.

  1. Az itatórendszer típusa

Zárt rendszer használata esetén csökken a víz szennyeződésének veszélye. Nyitott rendszerben, mint pl. a harangitatóknál a madarak beleléphetnek a vízbe, szennyeződést, ürüléket hagyva ott.

 

A megoldás: Aqua-Clean

A megfelelő termék az, amely eltávolítja a szennyeződést és higiénikussá teszi a vizet.
Ez a termék az Aqua-Clean. Az Aqua-Clean hidrogén-peroxidot és ezüst nitrátot tartalmaz. A termék hatékonyságát az alábbiak mutatják:

  • A termék a rendszer valamennyi egységében hat, az elejétől a végéig.

  • Az Aqua-Clean –t akár napokig a rendszerben hagyhatjuk, aktivitását megtartja.
  • Extrém alacsony korrozív hatás.
  • Kontrollálja a pathogen mikroorganizmusok növekedését
  • Az adalékok, gyógyszerek, vakcinák optimálisan hatnak
  • Az Aqua-clean egyaránt használható működő és üres istállóban.
  • Az Aqua-clean 4 és 10 literes kiszerelésben elérhető.

     

 

Termékek:

Válasszon ágazatot.

Baromfi Szarvasmarha Sertés Telep

Fel

toxinmegkötők - takarmányenzimek - ivóvíz higénia - savanyítók - tejpótlók - fehérjeforrások