Szerves savak keverékét; amelyek főként folyékony takarmányok (moslék) és élelmiszeripari melléktermékek, mint pl. tejsavó, sörélesztő, CCM tartósítására használjuk. A pH csökkentés gátolja a patogén baktériumok, penész és élesztőgombák elszaporodását, jobb enzimkiválasztást eredményez az emésztőrendszerben, ezáltal a fehérjék emészthetősége is javul.
A stresszből fakadó problémák meghatározóak a fiatal állatok számára. A stressz miatt a gyomor savkiválasztása, így a fehérje emésztés is csökken, ez magában véve is felboríthatja a bélmikroflóra egyensúlyát.
Az ivóvízben a bakteriális szennyeződés gyakrabban előfordul, mint azt gondolnánk. Ez is rontja a bélmikroflórát, valamint az állatok közvetlenül is fertőződhetnek patogénekkel.
A stressz és a bakteriális szennyeződés a következő problémákat okozza: nedves alom, hasmenés, romló takarmányhasznosulás, szétnövés és további egyéb betegségeket is eredményezhetnek.
A szerves savak különböző tulajdonságokkal rendelkeznek.
A pH csökkentő hatás révén gátolják a patogén baktériumok, penész és élesztő szaporodását. Mindemellett a gyomor és bél több enzimet termel, ami a fehérjék jobb emésztését segíti elő. A tökéletesebb fehérjeemésztés jobb takarmány értékesüléshez vezet, és kevesebb fehérjetáptalaj válik elérhetővé a baktériumok számára, így jelentősen csökken az esélye annak, hogy a bélflóra egyensúlya felborul.

Általánosságban elmondható, hogy a savanyítók az alábbi előnyöket nyújtják a takarmányozás során:

  • Megvédik, tartósítják a folyékony takarmányt és melléktermékeket
  • Gátolják a penészgomba szaporodását
  • Hatékonyak a Salmonella és E. coli ellen
  • Hosszabb eltarthatóságot biztosít
  • Használatukkal a melléktermékek (savó) hosszabb ideig ellenállnak a romlásnak.
  • Segítik az állatok emésztését és gátolják a